wróć do listy

Standardy bezpieczeństwa jakości w Valuepack

Standardy bezpieczeństwa jakości w Valuepack

Od ponad 18 lat pakujemy produkty spożywcze oraz wyroby medyczne i farmaceutyczne. Standardy naszej jakości wyznaczają surowe normy narzucane przez jednostki certyfikujące oraz przez naszych klientów. Przeczytaj rozmowę z Patrycją Mikołajczuk, naszą specjalistką ds. jakości, w której zdradza ona jak na co dzień dbamy o standardy bezpieczeństwa jakości.

Valuepack prowadzi proces pakowania wyrobów spożywczych, jak i bardzo potrzebnych w dzisiejszej dobie produktów medycznych. Co to oznacza od strony jakościowej?

Obie kategorie produktów wymagają spełnienia bardzo restrykcyjnych wymogów, zarówno pod kątem prawnym jak i sanitarnym. Wymaga to od nas działania według ustalonych zasad, spisanych w procedurach i instrukcjach, które są dla wszystkich pracowników przewodnikiem, jak postępować, by produkt, który trafi na rynek, był najwyższej jakości.

Potwierdzeniem jest coroczna certyfikacja naszego Systemu Zarządzania Jakością, odpowiednio:

  • certyfikacja na zgodność z normą FSSC 22 000 dla wyrobów spożywczych,
  • certyfikacja na zgodność z normą ISO 13485 dla wyrobów medycznych.

Certyfikacja ta odbywa się przez niezależne, zewnętrzne organy audytujące, w naszym przypadku jest to TUV Rheinland. Dodatkowo przechodzimy szereg audytów od strony klientów, które dodatkowo potwierdzają zgodność z ich specyficznymi wymaganiami dotyczącymi już konkretnego produktu.

standardy jakości i bezpieczeństwa valuepack szprotawa

Co to oznacza dla pracowników produkcyjnych i ich środowiska pracy?

By lepiej zrozumieć istotę panujących w naszym zakładzie zasad związanych z jakością, zacznijmy od początkowych dni pracy każdego nowego pracownika, kiedy to trafia on na wstępne szkolenie jakościowe. Na szkoleniu tym przedstawiamy pracownikom zasady, jak wchodzić na zakład i jak się po nim poruszać. Jest to istotne dlatego, że w naszym zakładzie mamy podział na strefę „brudną” i „czystą”.


Przeczytaj również: Pakowanie wyrobów medycznych i farmaceutycznych w Valuepack


Strefa „brudna” to wszystkie miejsca, do których pracownik ma dostęp przed rozpoczęciem przygotowań do pracy, włącznie z szatnią, w której zostawia swoje ubrania wierzchnie, buty, rzeczy prywatne, biżuterię. Tutaj też zmywa makijaż i lakier do paznokci, które mogłyby stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa produktu.

Następnie pracownik przechodzi do strefy „czystej”, gdzie w pierwszej kolejności zakłada czepek ochronny, obuwie zmienne, myje ręce i zakłada fartuch roboczy. Każdy pracownik ma przypisaną szafkę na pakowane pojedynczo w folię fartuchy robocze. Następnie przechodzi on na odpowiednią halę produkcyjną, gdzie dezynfekuje ręce.

Zobacz jak dbamy o jakość i bezpieczeństwo:

Ilość obostrzeń sanitarnych przed samym wejściem na produkcję jest rzeczywiście spora. Jak wygląda sytuacja przed rozpoczęciem danego zlecenia produkcyjnego?

Gdy rozpoczynamy każdą nową pozycję produkcyjną, również dbamy o aspekty higieny. Przykładem jest tu tzw. czyszczenie linii, gdzie przed rozpoczęciem produkcji, wszystkie powierzchnie mające kontakt z produktem są myte i dezynfekowane. Dopiero po przeprowadzeniu tego procesu z użyciem atestowanych środków czyszczących możemy bezpiecznie zacząć produkcję.

Dzięki temu unikamy tzw. zanieczyszczenia krzyżowego pomiędzy produktami. Dodatkowo na produkcji stosujemy środki ochrony indywidualnej, jak rękawiczki jednorazowe, a w obecnej sytuacji również maseczki lub przyłbice ochronne. Stały dostęp do środków dezynfekujących pozwala na ich użycie, gdy zajdzie taka potrzeba.

standardy jakości i bezpieczeństwa valuepack szprotawa

A jak wygląda start produkcji i jej kontynuacja od strony jakościowej?

Na każdej zmianie mamy dedykowany zespół kontrolerów jakości, którzy dbają o sprawdzenie czy dany produkt odpowiada wszystkim wymaganiom norm ogólnych oraz wymogów klienta. Na przykład, czy produkt nie jest zabrudzony, opakowanie jest szczelne i nieuszkodzone, czy dane weryfikowalne typu numer partii i data ważności są nadrukowane zgodnie z zamówieniem klienta.


Przeczytaj również: Zdobyliśmy uprawnienia na pakowanie wyrobów farmaceutycznych!


Kontrolerzy posługują się planem kontroli i dostępną dokumentacją jakościową, rozpoczynając od kontroli pierwszej sztuki, przeprowadzając następnie kontrolę wyrywkową podczas trwania procesu produkcji do jej zakończenia.

Czy każdy gość może wejść na teren zakładu i do hal produkcyjnych?

Dostęp do zakładu był zawsze ograniczony ze względów bezpieczeństwa. W obecnej sytuacji z zagrożeniem koronawirusem każda osoba wchodząca na zakład dodatkowo jest zobowiązana, między innymi, do dezynfekcji rąk już przy wejściu na zakład. Jeśli jest konieczność wprowadzenia gościa na teren zakładu, jest on rejestrowany w księdze gości z podaniem podstawowych danych o celu wizyty.

Każdy gość musi stosować się do tych samych zasad, co nasi pracownicy. Dodatkowo, musi przebywać pod opieką opiekuna i jeśli jest konieczność wejścia na produkcję, założyć obowiązkową odzież ochronną oraz specjalny czepek koloru czerwonego, aby każdy z pracowników mógł zareagować, jeśli nastąpiłoby złamanie ogólnych zasad bezpieczeństwa.

następne artykuły

kontakt

skontaktuj się z nami

Kamila Śnita Valuepack Szprotawa

Holandia

Kamila Śnita
Managing Director

Valuepack B.V.
De Vlotkampweg 4
6545 AG Nijmegen

+31 24 642 43 68
hr@valuepack.nl

Katarzyna Ciukowska Valuepack Szprotawa

Polska

Katarzyna Ciukowska
Specjalista ds. personalnych

Valuepack Europe Sp. z o.o.
ul. Nowa 2a Wiechlice
67-300 Szprotawa

+48 68 376 12 10
hr@valuepack.nl